Huys te Moock bestaat alweer vijf jaar. We hebben dit gevierd, natuurlijk op 14 april (onze herdenkingsdatum van de Slag op de Mookerheide uit 1574) met een feestelijke bijeenkomst in herbergrestaurant 't Zwaantje. Veel van onze vrienden, relaties en subsidiegevers/sponsoren hebben met ons dit heugelijke moment gevierd.
Voor een volle zaal (meer dan 50 aanwezigen) heeft de voorzitter van de stichting in een korte presentatie, een terugblik gegeven van wat er in die afgelopen vijf jaar allemaal gerealiseerd is door Huys te Moock: van historische fiets- en wandelroutes, avondvullende presentaties tot een fraaie website en van een eigen bezoekerscentrum, een lespakket voor groep 7/8 van de basisschool tot een speurtocht voor de 'jongere' jeugd. Een indrukwekkend rijtje waar we trots op mogen zijn en waarmee we per jaar in direct contact staan met zo'n 6000 geïnteresseerden. Alles om de lokale verhalen en historie niet in de vergetelheid te laten wegzinken maar onderdeel te laten blijven van ons regionaal cultuur-historisch erfgoed.
Ook werd een blik vooruit gegeven. Natuurlijk blijven we onze verhalen vertellen, het liefst voor een grotere kring rondom Mook en Middelaar. Maar daarnaast willen we ook graag een blijvende herinnering (monument?) realiseren van de Slag op de Mookerheide ergens in het dorp. Ook blijft onze droom natuurlijk nog levend: een Tachtigjarige Oorlog festival in Mook en Middelaar, liefst in het jaar 2024, exact 450 jaar na de slag op onze Mookerheide.
Presentatie Moocks Raampje en zijn legende.
Het werd niet alleen een feestje voor de genodigde Vrienden van Huys te Moock, relaties en sponsors, maar het was, op zondag 14 april in herberg restaurant 't Zwaantje in de Biesselt, ook een moment voor een cadeau voor de gemeenschap. De stichting Huys te Moock is op het spoor gekomen van een plaatselijke legende uit de tijd van de Beeldenstorm (1566), vlak vóór het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het is, ná de legende van Kiste Trui en de legende van de Dwaallichtjes, de derde streeklegende uit die periode. De kern van de legende betreft de hartelijke en gastvrije manier waarop de katholieke pastoor van Mook, door één van de Gotisch kerkraampjes brood uitdeelde aan calvinistische vluchtelingen uit Nijmegen die op weg waren naar meer tolerante gebieden. Deze hartelijkheid en gastvrijheid zijn nog steeds kenmerkend voor de inwoners en de horeca van Mook en Middelaar. De 'legende van het Moocks Raampje' is een bijdrage aan het toch al zo rijke cultuurhistorisch verleden van Mook en omgeving en als zodanig een cadeau aan de gemeenschap van deze meest noordelijke Limburgse gemeente.
Deze legende en de getoonde hartelijkheid en gastvrijheid waren aanleiding voor de stichting Huys te Moock nog iets meer te introduceren namelijk: een koekje in de vorm van een Gotisch kerkraampje. Dit koekje, wat beschikbaar komt in een consumenten- en een horecaversie, symboliseert als het ware de hartelijke en gastvrije ontvangst van de gemeente Mook en Middelaar voor haar gasten en toeristen. Tijdens de lustrumviering werd het eerste zakje met 'Moockse Raampjes' door Theo van Brunschot, voorzitter van de stichting, uitgereikt aan burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar. Na afloop van de feestelijke bijeenkomst kregen alle aanwezigen natuurlijk ook een pakje 'Moockse Raampjes' mee.
Comité van Aanbeveling ontvangt miniatuur 'aanvoerdersbaton'.
Vooraf aan de lustrumbijeenkomst had het bestuur een kort samenzijn met ons Comité van Aanbeveling. Zoals waarschijnlijk wel bekend, bestaat dit comité uit Dolly Verhoeven (hoogleraar Gelderse Geschiedenis, Radboud Universiteit), Willem Gradisen (burgemeester Mook en Middelaar) en Ysbrandt Roovers (kasteelheer Kasteel Heijen). In dit korte samenzijn heeft het bestuur de leden van ons Comité van Aanbeveling bedankt voor hun niet aflatende steun en ze een herinnering aan ons eerste lustrum geschonken in de vorm van een miniatuur 'aanvoerdersbaton'. Deze is afgeleid van de originele aanvoerdersbaton van Willem van Oranje. Zijn broer, Graaf Lodewijk van Nassau, is deze verloren bij de Slag op de Mookerheide. Deze aanvoerdersbaton is door de Spanjaarden na de slag gevonden en meegenomen naar Spanje. Daar is hij recent weer opgedoken en via de Paus in bruikleen gegeven aan koning Willem Alexander. Een verkleinde replica hiervan siert binnenkort de werktafels van de leden van ons Comité van Aanbeveling. Wij hopen ze hiermee een passend aandenken te hebben gegeven.
Bestuurswisselingen.
In Nieuwsbrief nr. 11 heeft u al kunnen lezen van de wisseling van de rol van penningmeester in ons bestuur. Maarten Vierhout heeft het beheer van 'de kas' overgedragen aan Paul Otten. Maarten blijft lid van het bestuur. Zo heeft ook onze secretaris Hans Derks na vijf jaar aangegeven te stoppen en draagt hij zijn taken over aan Jette Janssen, die hierbij toetreedt tot het bestuur. Hans is één van de oprichters geweest van Huys te Moock en het bestuur vindt het bijzonder jammer, maar uiteraard begrijpelijk, dat Hans besloten heeft te stoppen met zijn werkzaamheden voor Huys te Moock. Ook de voorzittershamer wordt per 14 april 2019 overgedragen. Bauke Eekma neemt deze rol over van Theo van Brunschot die vanaf het begin van de stichting deze positie heeft ingevuld. Daarmee heeft de stichting Huys te Moock vanaf nu een geheel nieuw dagelijks bestuur. In de nazit ná de lustrumviering heeft het bestuur passend afscheid genomen van Hans en haar dank uitgesproken voor al zijn werk o.a. met een bijzonder cadeau (een lijvig boek over de Tachtigjarige Oorlog, natuurlijk) en zijn Maarten en Theo onder het genot van een bitterbal bedankt voor hun bijdrage aan de Huys te Moock tot nu toe.